Lyka   Log in om te reageren

Gedrag in huis / tuin:

In huis is Lyka doorgaans een vrij rustige hond. Ze is heel aanhalig en wil graag vertroeteld worden. Ze heeft in huis meerdere plekken waar ze kan liggen, vloerkleed, mand, bench en meestal mag ze in de avond bij ons op de bank (op haar eigen kleedje).
Ze is vanwege haar jonge leeftijd speels en vraagt ook bij tijd aandacht door bij je te komen staan.

In de tuin is ze in tegenstelling tot in huis waaks (blaft). Het valt ons op dat ze doorgaans alleen blaft als ze iets hoort, maar niet kan zien. En dan met name als ze iets hoort direct grenzend aan de tuin.

Gedrag in een vreemde omgeving:

In een vreemde omgeving wil ze het liefst alles onderzoeken en is de aandacht wat lastiger te trekken van Lyka.

Gedrag aan de lijn:

Lyka is gewend aan een 5 meter lange lijn (geen rolriem) en 1,8 meter riem. Ze loopt doorgaans vrij netjes aan de riem. Zodra ze andere honden ziet wil ze hier naar toe en trekt dan wel hard aan de lijn. Ze komt dan in een soort hyperfocus en de aandacht is dan lastig te trekken. We raden niet aan om kinderen onder de 12 jaar haar uit te laten, hiervoor is ze te sterk.

Gedrag tijdens het loslopen:

Lyka mag graag los lopen en rennen. Ze houd haar baasje wel in de gaten en komt altijd terug, maar ze neemt soms net teveel afstand. Ook elk dier dat ze ziet moet begroet worden voordat ze weer bij je terug komt. In ruime losloopgebieden of gebieden zonder veel verkeer is dit doorgaans geen probleem. Maar aangezien wij in een stedelijke omgeving wonen is loslopen soms wat risicovol, omdat ze geen rekening houd met eventueel verkeer.

Gedrag naar andere honden:

In contact met andere honden wil Lyka alleen maar spelen, spelen en spelen. Hierin is ze onvermoeibaar. Hier moet ze soms ook in begrenst worden. Ze is niet snel bang voor andere honden, zowel groot als klein.
Zodra een andere hond gromt naar haar laat ze zich niet de kaas van het brood eten en gromt ze nog net iets harder terug dan de andere hond. Ze is ook geneigd om plat op haar buik te gaan liggen zodra ze een andere hond ziet om er vervolgens frontaal op af te rennen. Andere honden vinden dit niet altijd prettig, dit hebben we haar nog niet kunnen afleren.

Gedrag naar katten:

Ze is van nature geneigd om te drijven, dus ook bij onze katten. Onze katten hebben er zes maanden over gedaan om te wennen aan Lyka en hun gedrag aan Lyka aangepast. Lyka heeft haar gedrag niet aangepast op de katten en blijft de neiging hebben de katten te moeten drijven. Hier is ze wel in te sturen, maar hier is herhaling bij nodig.
In de tuin rennen onze katten wel weg en dan gaat ze er ook weer direct achteraan.

Gedrag naar kinderen:

Lyka is erg nieuwsgierig als er kinderen in onze tuin/huis zijn van buiten ons gezin. Ze kan alleen soms wat ruig spelen en per ongeluk een klein kind omver stoten. We hebben zelf kinderen van 10 en 13 jaar en ze is gewend aan kinderen vanaf een leeftijd van 5 jaar.

Gedrag naar onbekende mensen:

Lyka is in huis en in de tuin erg geïnteresseerd in alle mensen die bij ons thuis komen. Buitenshuis is ze meer gericht op alle anderen honden (en dieren) die ze ziet en heeft dan weinig oog voor andere mensen.
Als mensen er anders uitzien, bijvoorbeeld een specifiek hoofddeksel of iemand met een grote rode rugzak kan ze soms vanuit het niets blaffen. Omdat ze het dan spannend lijkt te vinden.

Gedrag wanneer de hond alleen gelaten wordt:

Lyka kan gerust een paar uren alleen zijn. Soms moet ze even haar hoofd door het kattenluik steken om even naar buiten te blaffen, maar verder is ze volgens onze buren ook rustig in huis.

Gedrag in de auto:

Autorijden vindt ze leuk en doet ze graag. Een ritje naar zuid Frankrijk is geen enkel probleem.

Wat de hond leuk vindt om te doen:

Lyka vindt het erg leuk om getraind te worden en doet alles voor een hondensnack. Ze is daarom ook een geschikte hond voor hondensport zoals behendigheid. Loslopen, de ruimte nemen en rennen zijn ook favorieten.

Waar de hond moeite mee heeft of heeft gehad:

- Loslopen in een stedelijke omgeving is lastig vanwege haar neiging om de ruimte te nemen en alle andere honden en dieren te begroeten.

- Wanneer Lyka onrustig is of reageert op haar omgeving en daardoor minder rust vindt, heeft ze behoefte aan duidelijke grenzen en sturing. Het helpt om haar dan instructies te geven en haar naar haar mand te sturen. Een enkele keer gaat ze dan nog heel even in de bench, maar dat gebeurt zelden.

- Ze kent geen onderscheid tussen bloemperk en gazon. Ze heeft ook de neiging om te graven in de tuin, hier is ze wel in te sturen. Wel vaak herhalen.

Status herplaatsing: Nog op zoek - Laatste bevestiging was op 16-06-2024
Naam: Lyka
Ras: Border Collie x Shiba Inu
Schofthoogte/Gewicht: 56 cm / 21 kg
Geslacht: Teef - Gesteriliseerd
Geboortedatum: 01-03-2023
Paspoort aanwezig / Foto paspoort ontvangen: Ja / Ja
Gechipt + Goed geregistreerd: Ja
Laatste inenting: 19-04-2024
Titerbepaling geldig tot: -
Verzekering: N.v.t.
Medisch / Medicatie: N.v.t.
Speciaal voer: N.v.t.
Kan met honden: Ja
Kan met katten: Ja
Kan met kinderen: Vanaf 5 jaar
Kan alleen zijn: Ja
Wagenziekte: Nee
Kan los lopen: Ja
Zindelijk: Ja
Waaks: Ja
Kan traplopen: Ja
Plaatsing op adres zonder tuin: Nee
Specifieke plaatsingsvoorwaarden:
Woonplaats eigenaar: Groningen, Groningen
Reden van herplaatsing: Wij wonen in een stedelijke omgeving, met teveel prikkels die Lyka niet kan zien. Ze heeft de neiging haar territorium te beschermen. Met als gevolg dat wij haar zonder toezicht niet in de tuin alleen kunnen laten.
Ook heeft Lyka meer beweging nodig, die we haar door het beperkte aantal en kleine losloopgebieden in de stedelijke omgeving niet kunnen bieden.
Lyka is een hele lieve en ook goed getrainde hond die meer ruimte en activiteit nodig heeft dan dat wij haar kunnen geven. In een omgeving die meer bij haar aansluit en ze beter tot haar recht komt.
Vergoeding: Alleen zichtbaar voor de mensen die in het systeem staan geregistreerd bij HHIN.