Mia

Categorie 1 - De categorie geeft aan op welke manier er gereageerd kan worden op de hond. In de werkwijze kunt u meer informatie vinden hoe u uw belangstelling kunt tonen.

Gedrag in huis:

Mia houdt haar omgeving goed in de gaten. Als ze denkt dat haar mensen iets gaan doen dan wil ze er namelijk graag bij zijn om mee te kunnen doen. Op de boerderij is het rustig en is er vanuit het huis niet zoveel te zien. Mia slaat aan als ze denkt dat er iemand aan komt. Qua karaktereigenschappen komen de oplettendheid, waakzaam en actief goed naar voren.

Gedrag buiten huis:

Mia loopt los op het erf, wat volledig omheind is. Mia loopt daar (samen met de reu van het dierenpension) overdag dagelijks los. Ze maakt ook gebruik van een afgezette weide langs een pad waar regelmatig fietsers langs komen. Ze slaat wel aan, maar reageert niet overdreven blafferig als er mensen langs fietsen of op bezoek komen.
Mia heeft een (bij voorkeur een grote) tuin nodig om rustig te kunnen snuffelen. Mia voelt zich niet prettig in drukkere omgevingen (terras of stad), ook hier is ze zeer alert en kan ze uitvallen.

Gedrag aan de lijn:

Mia wordt wel eens uitgelaten aan een lange lijn. Hier wordt altijd een lijn van 5 meter voor gebruikt om haar, daar waar de omgeving het toelaat, meer ruimte te kunnen geven. Mia weet feilloos bij welke boerderijen een hond woont. Je ziet haar dan alert en gespannen worden. Als een hond voor haar te dicht nadert dan blaft ze en trekt ze hard aan de lijn. Mia vindt andere honden die ze niet kent eigenlijk heel eng. Om haar eigen gevoel te compenseren maakt ze een hoop stampij.

Gedrag tijdens het loslopen:

Meestal gaat Mia los mee wandelen in het weiland naast het dierenpension. Ze vindt het heerlijk om dan een heel eind te rennen.
Ze rent dan samen met onze reu naar de rand van het weiland om te zwemmen in de sloot. Ze komt altijd vlot terug als ze geroepen wordt.

Gedrag naar andere honden:

Mia reageert het beste op stabiele reuen. Heel soms is er ook een teefje waar het goed samen mee gaat. Maar de meeste andere teefjes reageert ze juist weer fel op. Mia is zeer bezitterig, dus als er andere honden op visite komen moeten er geen speeltjes of botjes liggen.

Gedrag naar katten:

Mia blijft rustig bij de katten die bij het pension wonen. Ze gaat vaak even kijken wat de kat gaat doen en gaat daarna verder met wat ze aan het doen is. In huis gaat ze ook niet meer tekeer tegen de katten achter het raam (dit deed ze in het begin wel). Of Mia succesvol in hetzelfde huis samen kan leven is afhankelijk van het karakter van de kat.

Gedrag naar kinderen:

Bij het dierenpension is er een zoontje van 7 die gewend is aan het contact met veel verschillende honden. Na een wentijd van ca 9 maanden kan hij Mia nu aaien. Mia is erg onzeker in het contact met kinderen.
Ze moet daarom niet in een huishouden met kinderen worden geplaatst.

Gedrag naar onbekende mensen:

Bij binnenkomst kunnen ze Mia het beste negeren. Als iedereen rustig zit zal Mia zelf op onderzoek uitgaan (snuffelen). Op dat moment moet Mia absoluut niet geaaid worden, hier bestaat de kans dat ze dan uitvalt of snapt.
In het dierenpension hebben ze regelmatig aanloop van mensen. Mia kan daarbij los lopen zolang mensen haar met rust laten en haar niet gaan aaien. Stagiaires instrueren ze ook om haar de eerste tijd niet te aaien. Na een paar dagen is ze aan de mensen gewend en dan kan het aaien wel en krijgt ze ook graag aandacht van deze mensen.

Gedrag wanneer de hond alleen gelaten wordt:

Mia loopt altijd met ons mee als wij weggaan en kijkt ons na via het raam. Mia kan een lange tijd alleen zijn, 6-8 uur.

Gedrag in de auto:

Mia gaat zeer makkelijk in de auto.

Wat de hond leuk vindt om te doen:

Mia vindt speuren (praktijkspeuren of detectie) leuk om te doen. Ze vindt het heel erg leuk om iets te doen waar ze haar hersens bij kan gebruiken.
Ze vindt het heerlijk om los op het erf te lopen als we buiten bezig zijn en te “helpen” klussen. Dit houdt in dat ze met je meeloopt en bij je in de buurt is. Ze vindt het leuk om met je te donderjagen en bijvoorbeeld een sjorspel te doen.
In alles wat met Mia gedaan wordt, moet er goed gelet worden op de de balans tussen inspanning en ontspanning. Soms is er tussendoor een verplicht rustmoment nodig. Ze kan er geen genoeg van krijgen om bezig te zijn en loopt zichzelf dan voorbij.
Wat ze ook heel heerlijk vindt is samen met de baas languit op de bank liggen slapen. Ze maakt graag lichaamscontact met haar mensen. Tussendoor komt ze ook graag even bij je staan om gekroeld te worden.

Waar de hond moeite mee heeft:

Mia heeft moeite met het wonen in een drukke omgeving en met aangelijnd lopen in een dergelijke omgeving. Mia’s gevoeligheid en onzekerheid zijn haar kwetsbaarheden. Ze heeft een eigenaar nodig die voorspelbaar is. Mia heeft het nodig om op een positieve manier begeleid en begrensd te worden.

Status herplaatsing: Nog op zoek - Laatste bevestiging was op 06-09-2019
Woonplaats eigenaar: Gelderland, Ede
Reden van herplaatsing: Mia is een aanhankelijke, werklustige en gevoelige herder en wij zijn op zoek naar een nieuwe eigenaar in verband met een verandering in de gezinssituatie. Mia kan bij ons niet meer de begeleiding krijgen die ze nodig heeft. Omdat we Mia niet vanuit huis kunnen herplaatsen, verblijft Mia in dierenhotel.
Vergoeding: Alleen zichtbaar voor de mensen die in het systeem staan geregistreerd bij HHIN.
Paspoort aanwezig: Ja
Foto paspoort ontvangen: Ja
Gechipt: Ja
Chip staat goed geregistreerd: Ja
Naam: Mia
Ras: Hollandse Herder
Geslacht: Teef
Gecastreerd / Gesteriliseerd: Ja
Geboortedatum: 20-05-2014
Laatste inenting: 22-08-2017
Kan met honden: Sommige
Kan met katten: Onbekend
Kan met kinderen: Nee
Kan alleen zijn: Ja
Kan in de auto: Ja
Kan los lopen: Ja
Kan in een flat: Nee
Zindelijk: Ja
Waaks: Ja