Mia

Het eerste contact met geïnteresseerden verloopt via HHIN.
In de werkwijze op de site kunt u meer informatie vinden hoe dit in zijn werking gaat.

Gedrag in huis:

Mia houdt haar omgeving goed in de gaten. Als ze denkt dat haar mensen iets gaan doen dan wil ze er namelijk graag bij zijn om mee te kunnen doen. Op de boerderij is het rustig en is er vanuit het huis niet zoveel te zien. Mia slaat aan als ze denkt dat er iemand aan komt. Qua karaktereigenschappen komen de oplettendheid, waakzaam en actief goed
naar voren.

Gedrag buiten huis:

Mia loopt los op het erf, wat volledig omheind is. Mia loopt daar samen met onze reu overdag dagelijks los. Ze maakt ook gebruik van een afgezette weide langs een pad waar regelmatig fietsers langs komen. Ze slaat wel aan, maar reageert niet overdreven blafferig als er mensen langs fietsen of op bezoek komen. Mia heeft een (bij voorkeur een grote) tuin nodig om rustig te kunnen snuffelen. Mia voelt zich niet prettig in drukkere omgevingen (terras of stad), ook hier is ze zeer alert en kan ze uitvallen.

Gedrag aan de lijn:

ij ons werd Mia uitgelaten aan een lange lijn aan de halsband. Mia trekt veel aan de lijn, bij het uitlaten in de buurt is Mia continue alert en slaat ze snel aan. Zeker bij katten en andere honden (ook als de hond 50-100m) ver weg is.
Waar ze nu verblijft zijn ze ook met Mia op pad geweest aan de lijn. Zij gebruiken altijd een lijn van 5 meter om haar, daar waar de omgeving het toelaat, meer ruimte te kunnen geven. Mia weet feilloos bij welke boerderijen een hond woont. Je ziet haar dan alert en gespannen worden. Als we een hond voor haar te dicht naderen dan blaft ze en trekt ze hard aan de lijn. Mia vindt andere honden die ze niet kent eigenlijk heel eng. Om haar eigen gevoel te compenseren maakt ze een hoop stampij.

Gedrag tijdens het loslopen:

Bij ons liep Mia elke dag minimaal 1 uur los in het bos in een hondenlosloopgebied. Mia houdt ons tijdens het loslopen in de gaten, maar dit kan van een afstand zijn. Als Mia losloopt kan Mia wel met sommige honden samen. Als Mia niet wil komen is de beste oplossing door te lokken met een bal.

Mia loopt regelmatig los in het weiland naast het huis. Ze vindt het heerlijk om dan een heel eind te rennen. Ze rent dan samen met onze reu naar de rand van het weiland om te zwemmen in de sloot. Ze komt altijd vlot terug als ze geroepen wordt.

Gedrag naar andere honden:

Mia reageert het beste op stabiele reuen. Heel soms is er ook een teefje waar het goed samen mee gaat. Maar de meeste andere teefjes reageert ze juist weer fel op. Mia is zeer bezitterig, dus als er andere honden op visite komen moeten er geen speeltjes of botjes liggen.

Gedrag naar katten:

Mia blijft meestal rustig als ze onze meest onverstoorbare kat buiten ziet lopen. Ze gaat dan even kijken wat de kat gaat doen en gaat daarna verder met wat ze aan het doen is. In huis gaat ze ook niet meer tekeer tegen de katten achter het raam (dit deed ze in het begin wel). Of Mia succesvol in hetzelfde huis samen kan leven is heel erg afhankelijk van het karakter van de kat. Ik zou het daarom niet adviseren.

Gedrag naar kinderen:

We hebben een zoon van 7 die gewend is aan het contact met veel verschillende honden. Mia is erg onzeker in het contact met kinderen. Ze heeft er weinig vertrouwen in. Hoewel we Mia rustig de tijd geven om zelf kennis te maken met onze zoon, vindt ze het nog steeds niet fijn om door onze zoon geaaid te worden. Mia moet daarom niet in een huishouden met kinderen worden geplaatst.

Gedrag naar onbekende mensen:

Binnenshuis blaft Mia naar andere mensen die zij nog niet heeft ontmoet. Bij binnenkomst kunnen ze Mia het beste negeren, als iedereen rustig zit zal Mia zelf op onderzoek uitgaan (snuffelen). Op dat moment moet Mia absoluut niet geaaid worden, hier bestaat de kans dat ze dan uitvalt of snapt. Mia moet altijd in de bench gaan zitten wanneer mensen binnenkomen (waarbij het deurtje wel open staat).
Waar Mia nu verblijft hebben ze regelmatig aanloop van mensen. Zo zijn er verschillende bouwvakkers aan het werk op dit moment. Mia kan daarbij los lopen zolang mensen haar met rust laten en haar niet gaan aaien. Stagiaires instrueren ze ook om haar de eerste tijd niet te aaien. Na een paar dagen is ze aan de mensen gewend en dan kan het aaien wel en krijgt ze ook graag aandacht van deze mensen.

Gedrag wanneer de hond alleen gelaten wordt:

Mia loopt altijd met ons mee als wij weggaan en kijkt ons na via het raam. Mia kan een lange tijd alleen zijn, 6-8 uur. De laatste drie maanden is Mia niet echt meer alleen geweest omdat dit niet hoeft op het tijdelijke adres. Door de continue aandacht en begeleiding is het gedrag van Mia verbeterd.

Gedrag in de auto:

Mia gaat zeer makkelijk in de auto.

Wat de hond leuk vindt om te doen:

Mia vindt speuren (praktijkspeuren of detectie) leuk om te doen. Mia vindt het heel erg leuk om iets te doen waar ze haar hersens bij kan gebruiken.
Mia vind het heerlijk om bij ons los op het erf te lopen als we buiten bezig zijn en te “helpen” klussen. Dit houdt in dat ze met je meeloopt en bij je in de buurt is. Ze vindt het leuk om met je te donderjagen en bijvoorbeeld een sjorspel te doen. Ook komt ze tussendoor graag bij je om te knuffelen.
In alles wat we hier met haar doen letten we op de balans tussen inspanning en ontspanning. Soms is er tussendoor een verplicht rustmoment nodig. Mia kan er geen genoeg van krijgen om bezig te zijn en loopt zichzelf dan voorbij.

Waar de hond moeite mee heeft:

Mia heeft moeite met het wonen in een drukke omgeving en met aangelijnd lopen in een dergelijke omgeving. Mia’s hoog gevoeligheid en onzekerheid zijn haar kwetsbaarheden. Ze heeft een eigenaar nodig die voorspelbaar is. Mia heeft het nodig om op een positieve manier begeleid en begrensd te worden.

Mia is een aanhankelijke en werklustige herder en wij zijn op zoek naar een nieuwe eigenaar in verband met een verandering in de gezinssituatie.

Nog op zoek: Laatste bevestiging was op 14-03-2019
Woonplaats eigenaar: Gelderland, Ede
Reden van herplaatsing: Mia heeft door haar onzekerheid veel begeleiding nodig, deze begeleiding kunnen wij haar op dit moment niet geven.
Vergoeding: Alleen zichtbaar voor de mensen die in het systeem staan geregistreerd bij HHIN.
Paspoort aanwezig: Ja
Foto paspoort ontvangen: Ja
Gechipt: Ja
Chip staat goed geregistreerd: Ja
Naam: Mia
Ras: Hollandse Herder
Geslacht: Teef
Gecastreerd / Gesteriliseerd: Ja
Geboortedatum: 20-05-2014
Laatste inenting: 22-08-2017
Kan met honden: Sommige
Kan met katten: Nee
Kan met kinderen: Nee
Kan alleen zijn: Ja
Kan in de auto: Ja
Kan los lopen: Ja
Kan in een flat: Nee
Zindelijk: Ja
Waaks: Ja