Roef

Categorie 1 - De categorie geeft aan op welke manier er gereageerd kan worden op de hond. In de werkwijze kunt u meer informatie vinden hoe u uw belangstelling kunt tonen.

Gedrag in huis:

Roef is graag bij ons in de buurt. Hij wordt graag geaaid en knuffelt graag uitgebreid, maar alleen als hij dat wil. Dat wil hij regelmatig. Ook spel, met name trekspelletjes met een touw zijn zeer geliefd. Als we thuiswerken ligt hij graag bij ons in de buurt te slapen, maar klusjes in huis vindt hij maar onrustig. Dan zoekt hij liever een rustig plekje op.

Roef heeft regelmatig aandacht nodig, krijgt hij dat niet dan gaat hij zitten zeuren. Dat is een vocale aangelegenheid d.m.v. van piepjes of hoge blafjes. Omdat hij erg gevoelig is voor vaste patronen, moet dit op gezette tijden (bv na het eten) en plaats (bv op het kleed) gebeuren.

Roef reageert bijna op alle geluiden van buiten. Busjes van postNL, voorbijlopende mensen, de deurbel, een rolgordijn, etc.. Dan stormt hij blaffend naar het raam of deur en is moeilijk te kalmeren. Roef reageert ook op schaduwen en lichtvlekken van horloges of de zon. Daar gaat hij naar graven/probeert hij te ‘vangen’. Roef is tamelijk neurotisch, onzeker en angstig.

Gedrag buiten huis:

Roef is heel graag buiten in de tuin, spelen met een balletje of lekker aan het slapen. Omdat hij zo gevoelig is voor prikkels helpt het hem om aan een lijn vast te liggen, dan hoeft hij niet overal op te reageren en kan hij lekker slapen.

Gedrag aan de lijn:

Bij langere wandelingen lopen we met op maat gemaakt tuig, bij kortere wandelingen aan de halsband. Roef is niet relaxed op andere honden, met name reutjes en pups vindt hij erg lastig. Daar valt hij luid blaffend naar uit. Veel mensen zijn ook moeilijk, net zoals fietsers, auto’s, wandelaars, .. Daarom is een wandeling veel management. Omgeving scannen en Roef met voertjes en commando’s veilig langs of weg van de spannende zaken begeleiden. Verder beheerst hij commando’s zit, wacht, volg prima tijdens het wandelen. Escape in moeilijke situaties is “kijk eens” + beloning.

Gedrag tijdens het loslopen:

Loopt alleen los met de hondenuitlaatservice. In die setting is hij ontspannen en ‘drijft’ hij de roedel. Weinig zichtbare interactie met andere honden. (We hebben daar filmpjes van).

Gedrag naar andere honden:

Roef heeft nooit samengewoond met andere honden. Buitenshuis is het aan te raden om (aan de lijn) de afstand tussen Roef en andere honden zo groot mogelijk te houden. Meer dan 5 meter afstand is aan te raden, met honden die hij moeilijk vindt het liefst nog meer. Het is erg afhankelijk van de hond of hij wel of niet uitvalt.
Binnenhuis samenleven met een andere hond is niet aan te raden.

Gedrag naar katten:

Nooit samengeleefd met een kat en zou het niet aanraden. Katten zijn moeilijk. Hij speurt in struiken en onder auto’s naar katten en wil ze dan wegjagen. Voor katten die achter hem aan komen of blazen is hij bang en rent hij van weg.

Gedrag naar kinderen:

Kinderen zijn eng en daar wordt naar geblaft. We hebben net een dochter van nu ruim één jaar, hij heeft vanaf haar geboorte nooit belangstelling voor haar getoond en negeert haar het liefst. Als dat niet kan, dan moet ze weg. Dan rent hij op haar af en duwt haar hardhandig omver met zijn snuit. Als ze wakker is kan hij moeilijk zijn rust vinden en houdt de hele tijd alles in de gaten. Ook oudere kinderen vindt hij lastig, maar onder begeleiding gaat dat goed is gebleken op de momenten dat Roef uit logeren ging.
In eerste instantie vindt Roef het denk ik prettiger om te wonen in een huis waar geen kinderen wonen.

Gedrag naar onbekende mensen:

Onzeker blaffen. We sluiten Roef meestal op in een kamer bij bezoek van onbekenden. Familie en bekenden is hij inmiddels aan gewend, maar ook dan gaat hij in eerste instantie in een kamer wegens al te grote opwinding. Negeren is dan het beste, dan kalmeert hij snel al zal hij wel altijd om een aai over zijn kop vragen.

Gedrag wanneer de hond alleen gelaten wordt:

Roef kijkt ons wel bezorgt na, maar slaapt vooral als hij alleen is. Hij kan prima alleen zijn, ook voor een wat langere periode.

Gedrag in de auto:

Roef is rustig in de auto. We kunnen zonder problemen een uur of 3 met hem autorijden. We hebben Roef meegenomen naar Oostenrijk kamperen in de Alpen, in de camper naar Zwitserland en ook verschillende bestemmingen in Frankrijk. Roef maakt minimaal een wekelijks ritje van 10 min naar het bos.

Wat de hond leuk vindt om te doen:

Roef vindt het heel leuk om een tak of ring uit het water te halen, liefst zonder te zwemmen, dus ondiep water. Verder vindt het trekspelletjes met een touw of ring geweldig. Spelletjes met een bal snel te vermoeiend, waardoor hij de bal niet meer los kan laten. Daarom spelen we vooral een soort overgooien met de bal. Verder leuk om te doen zijn verschillende oefeningen. Daarnaast voertjes snuffelen in een snuffelkleed en tot slot is het verstoppen van een speeltje ook een leuk spelletje.
Hij houdt verder erg van kroelen, op bed of op het kleed. Plat op de rug en over zijn buik geaaid worden zijn dan favoriet. Daar is wel maximale ontspanning en vertrouwen voor nodig. In de ochtend is er een uitgebreid knuffelritueel nodig voordat de dag kan beginnen.
Wij hebben Roef met de Clicker getraind.

Waar de hond moeite mee heeft:

Zoals in bovenstaande te lezen heeft Roef moeite met andere honden, vreemde mensen en nieuwe/onbekende situaties en patronen. Hij kan gaan jagen op zonlicht of schaduwen op de muur of op de grond, binnen en buiten. Verder is los zand buiten een uitdaging voor Roef.

We hebben de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan Roef zijn neurotische trekjes, o.a. privé les voor gedrag, gedragstherapeut voor honden, speurles, hersenwerk workshops, etc. Dat heeft ons een goede basis gegeven om Roef door de uitdagingen van het dagelijkse leven te leiden, maar met een kind erbij vraagt het eigenlijk teveel management en inspanning van alle partijen.

Extra informatie:
Roef krijgt voedingssupplement Telizen, 28€ per doos voor 60 dagen, om gemakkelijker met stress om te gaan.
Op 02-08-2019 is Roef chemisch gecastreerd.

Status herplaatsing: Nog op zoek - Laatste bevestiging was op 14-01-2020
Woonplaats eigenaar: Gelderland, Arnhem
Reden van herplaatsing: We hebben ruim een jaar geleden een dochter gekregen en nu ze één is komen we helaas tot de conclusie dat er onvoldoende basis is om Roef aan haar te laten wennen. Hij negeert haar of hij wil dat ze weg is. Verder is hij erg jaloers en voortdurend om aandacht aan het vragen als ze wakker is, zodra ze slaapt, slaapt hij ook. Het lukt ons niet om deze cirkel te doorbreken en willen niet het risico lopen dat de situatie escaleert. Daarom hebben we besloten, na het opzoeken van professionele hulp en inwinning van advies, om een andere plek voor Roef te zoeken.
Vergoeding: 50
Paspoort aanwezig: Ja
Foto paspoort ontvangen: Ja
Gechipt: Ja
Chip staat goed geregistreerd: Ja
Naam: Roef
Ras: Border Collie
Geslacht: Reu
Gecastreerd / Gesteriliseerd: Nee
Geboortedatum: 05-08-2015
Laatste inenting: 23-10-2018
Kan met honden: Sommige
Kan met katten: Nee
Kan met kinderen: Vanaf 12 jaar
Kan alleen zijn: Ja
Kan in de auto: Ja
Kan los lopen: Nee
Kan in een flat: Nee
Zindelijk: Ja
Waaks: Ja